Svårt sjuka barn får träffa både gamla och nya vänner i sitt eget digitala drömhus

Svårt sjuka barn får träffa både gamla och nya vänner i sitt eget digitala drömhus

Barn som bott på ett av de fem Ronald McDonald Husen i Sverige har varit med och utformat ett alldeles eget hus i den digitala världen Roblox. Här ska barnen för en stund kunna glömma bort sin tuffa vardag och istället ha kul med både gamla och nya vänner. Barnen kommer nämligen att kunna bjuda in sina vänner till huset, men också lära känna barn som bor på andra Ronald McDonald Hus i Sverige. Huset i Roblox invigs den 29 november.

Varje år bor närmare 4 000 familjer på ett av de fem Ronald McDonald Husen runt om i landet. Där får de möjligheten att bo i en hemlik miljö under tiden som deras barn vårdas på sjukhuset intill. Studier visar att vistelsen på ett Ronald McDonald Hus och den närhet till familjen den innebär har en positiv påverkan på barnens tillfrisknande. Sjukvårdspersonal i Sverige uppger även att vistelsen på Husen bidrar till bättre återhämtning och möjliggör för tuffare behandlingar. Inför julen har McDonald’s tillsammans med speldesignföretaget Karta byggt ett Ronald McDonald Hus i Roblox till förmån för barn och syskon som bor på Ronald McDonald Hus.

“Vistelsen på ett Ronald McDonald Hus innebär att svårt sjuka barn får närhet till både vård och familj, men de är ofta långt ifrån sina hem och därmed sina vänner. Därför känns det jätteroligt att det snart kommer finnas ett Ronald McDonald Hus i Roblox dit barnen kan bjuda in och träffa vänner hemifrån”, säger Lisa Palm Danielsson, Generalsekreterare på Ronald McDonald Barnfond.

Huset i Roblox har designats tillsammans med barn som bott på något av de fem Ronald McDonald Husen i Sverige, och det var endast fantasin som satte gränser när barnen fick önska hur huset skulle se ut. Många ville ha en pool, men också ett bollhav och massor av djur och färger. Ett av barnen önskade att trappan skulle vara som ett piano där varje steg spelade musik, och Oscar, 9 år, ville att huset skulle ligga nära ett sjukhus så att de som behöver vård har nära dit:

”Jag vill att huset ska ligga nära ett sjukhus, så att man kan gå dit om man behöver. Det ska också finnas en plats i huset där de som vill kan teleportera sig till en helt annan värld. En annan sak jag skulle vilja ha är ett helt rum där det växer kanelbullar på väggen, så om man plockar av en kanelbulle växer det ut en ny direkt! Jag ser fram emot att få bjuda in mina kompisar till huset i Roblox när det är klart”, säger Oscar.

Huset i Roblox invigs den 29 november med en särskild invigningsceremoni med limousiner, röd matta och mingelbildsfotografering. Under invigningen kommer även Youtube-profilerna Yumi och Tomu att medverka.

 ”Det känns riktigt spännande att vi har byggt världens första Ronald McDonald Hus i metaverse! Vi är glada att kunna bidra med något vi vet att barnen kommer att uppskatta – ett helt eget hus för dem och deras kompisar. Det är fantastiskt att få arbeta nära Ronald McDonald Barnfond och deras verksamhet som betyder så mycket för många familjer när de går igenom en svår tid i livet”, säger Staffan Ekstam, marknadsdirektör på McDonald´s Sverige.