Våra ambassadörer

Våra ambassadörer berättar för allmänheten om Ronald McDonald Barnfond, deltar i aktiviteter och stöttar oss på olika sätt. Gemensamt är ett stort engagemang för vår verksamhet och de familjer som bor hos oss.

Henrik Lundqvist – professionell ishockeymålvakt

Henrik är känd som internationell ishockeymålvakt. Han har spelat i flera svenska lag, som längst i Frölunda Indians där han debuterade i elitserien år 2000. Där slog han flera rekord och tilldelades priser som Honkens trofé, Guldhjälmen och Guldpucken under en och samma säsong. Henrik spelade även för New York Rangers under många år och har vid flera tillfällen blivit uttagen till NHLs årliga All Star-match. År 2014 grundade han välgörenhetsorganisationen Henrik Lundqvist Foundation tillsammans med sin fru Therese och genom åren har de stöttat Ronald McDonald Barnfond på olika sätt.

”Det är en ära att få vara ambassadör för Ronald McDonald Barnfond. Min välgörenhetsorganisation, Henrik Lundqvist Foundation, är fokuserad på att hjälpa barn och deras familjer som har det svårt. Ett av mina första minnen från välgörenhet är några av mina besök på Ronald McDonald Huset i Göteborg. Intrycken jag fick var kraftfulla och känslosamma. Att idag kunna vara med och hjälpa en sådan fantastisk organisation känns jättekul och inspirerande. Jag och min fru Therese är glada att kunna hjälpa till med Ronald McDonald Hus utbyggnadsprojekt och sprida mer kunskap om vilket fantastiskt jobb som görs för de sjuka barnen och deras familjer.”

Jane Oksanen – influencer

Jane Oksanen är känd som Janemarina på Instagram. Jane är också mamma till döttrarna Melina och Molly och när Melina var fyra år drabbades hon av akut leukemi och var nära döden flera gånger. Under Melinas behandling bodde familjen på Ronald McDonald Hus i Uppsala och på Janes Instagram kunde man följa deras resa tillsammans. Idag går Melina på regelbundna kontroller på sjukhuset. Jane ser fortfarande sin Instagram som en samlingplats där man kan finna stöd i hennes texter och det hon delar med sig av. Livet innan och livet efter.

”Jag är så otroligt stolt att få vara ambassadör för Ronald McDonald Barnfond. Sedan den första dagen vi klev in på Ronald McDonald Hus i Uppsala, när vår lilla Melina fick cancer, så har Huset betytt världen för oss. Nu vill jag genom mina kanaler kunna göra det jag kan. Jag önskar att kunna finnas som stöd och bidra med olika saker alla Husen kan behöva. Vill sprida mer kunskap om vilket fantastiskt jobb alla Husen gör för de familjer där ett barn drabbas av sjukdom. För när ett barn blir allvarligt sjuk, så drabbas hela familjen och alla runt omkring. Därför behövs Ronald McDonald Hus. En plats där man som familj kan få ett litet andrum och möjlighet till en så fungerande vardag som möjligt när allt annat runtomkring stormar.”

Fredrik Steen – hundcoach

Fredrik är framförallt känd som hundcoachen från TV4 Nyhetsmorgon och har hand om hunden ”Lilla Nymo” som han utbildat till vårdhund. Vårdhund betyder att hunden är ett verktyg för vårdpersonalen som genom hunden kan möta sina patienter på ett bättre sätt. Fredrik har varit ambassadör för Ronald McDonald Barnfond sedan 2018.

Jag var på Svenska Hjältar-galan och tog väldigt illa vid mig av en berättelse där en ung flicka dog i cancer och jag kände att jag måste göra något. Jag tog kontakt med Ronald McDonald Barnfond för deras fantastiska arbete för sjuka barn och deras familjer. Jag går sönder av att se sjuka barn och oroliga föräldrar. Hundar är fantastiska på så många sätt och jag vet att de kan både lugna och sprida glädje. Dessutom vill jag, på de sätt jag kan, hjälpa till att sprida ordet som det fina med Ronald McDonald Hus och det enorma stöd boendet är för familjer. Att vara ambassadör för Ronald McDonald Barnfond gör mig både glad och stolt.”