Fler rum till familjer på Ronald McDonald Hus i Lund

Den 7 september, invigdes utbyggnaden av Ronald McDonald Hus vid universitetssjukhuset i Lund. Det har funnits ett stort behov av fler rum för att kunna hjälpa ännu fler familjer med svårt sjuka barn att bo i en hemlik miljö nära sjukhuset i Lund. Alisa, idag tre år, har tillsammans med sin familj bott längst i huset och hon var med och klippte bandet tillsammans med Malmö FF:s lagkapten Markus Rosenberg

Sedan starten 2003 har 6 500 familjer bott i huset i Lund. Utbyggnaden innebär att det nu finns totalt 27 familjerum. Boendet ger barnfamiljer en möjlighet att vara tillsammans under behandlingstiden på sjukhuset och möjlighet till en gemenskap med andra familjer i en liknande situation.

– Det är glädjande att vi äntligen har möjlighet att erbjuda ytterligare sju rum, vilket ger fler familjer ett hem hemifrån under en svår tid i livet. Vi har tidigare behövt tacka nej till flera familjer varje vecka, men utbyggnaden gör att vi förhoppningsvis slipper detta framöver, säger Jennie Norén, verksamhetsansvarig för Ronald McDonald Hus i Lund.

Husets utbyggnad har till 50 procent finansierats av Ronald McDonald Barnfond och 50 procent av övriga sponsorer. Huset i Lund är det tredje huset i ordningen i Sverige och det finns totalt fem Ronald McDonald Hus intill landets universitetssjukhus. Närmare 100 000 familjemedlemmar har bott i husen sedan det första invigdes för 20 år sedan.

– För vissa var det bara ett hus där man kunde sova och andas ut men för oss blev det ett hem, säger Viktoria och Anthony Johansson, föräldrar till Alisa.

Invigningen var en familjefest med underhållning och aktiviteter för barnen. MFF deltog och även deras lagkapten Markus Rosenberg som tillsammans med Alisa och hennes familj klippte invigningsbandet. Alisa är det barn som bott längst i huset och familjen bodde cirka 2 år i Ronald McDonald Hus i Lund.