Vardagslivet på Husen hjälper barnen bli friska lite snabbare

Vardagslivet på Husen hjälper barnen bli friska lite snabbare

forskare

FOTO FRÅN EXPRESSEN/BONNIER, LARS COLLIN.

På Ronald McDonald Hus kan svårt sjuka barn och deras familjer bo nära läkarexpertisen.

–        Att vistas i en hemliknande miljö utanför sjukhusområdet hjälper till att skynda på barnens tillfrisknande, säger Olle Ringdén, stamcellsforskare och professor i transplantationsimmunologi vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Att leva tillsammans med sina nära och kära är inte bara viktigt. I vissa fall kan det rentav vara livsavgörande.

Det insåg transplantationskirurgen Olle Ringdén när han i slutet av 1970-talet åkte till Seattle i USA för att lära sig mer om stamcellsforskning. Där kom han för första gången i kontakt med anhörighem i närheten till sjukhus där cancersjuka barn under längre perioder fick möjlighet till en fristad tillsammans med sina familjer.

Det skulle dock dröja till mitten av 1980-talet innan Olle Ringdén av en lycklig slump fick kontakt med Paul och Iréne Lederhausen, grundare av McDonald’s i Sverige och vars dotter Erica hade avlidit i lungsjukdomen cystisk fibros som 16-åring. Tillsammans förverkligade de idén om att ta Ronald McDonald Hus, som hade bildats 1974 i Philadelphia, till Sverige. Och precis som familjen Lederhausen hade Olle Ringdén ett privat skäl till sitt starka engagemang för svårt sjuka barn.

–        Ofta är det något smärtsamt som ligger bakom sådan här ideell verksamhet. Min son dog i cancer när han var liten, och att satsa på de svårast sjuka ligger mig varmt om hjärtat. Utan att själv ha gått igenom något så fruktansvärt hade jag aldrig kommit till insikten om hur hela familjen mår i ett sådant läge. På den tiden dog 9 av 10 patienter.

 

7 av 10 överlever

–        Samtidigt kände jag att det alltid måste finnas hopp. När min son blev sjuk hade vi ju själva varit beredda att sälja bilen, huset, allt – om det bara funnits något som hade räddat honom. Det fanns det inte då. Men det var med den vetskapen jag åkte till USA för att lära mig allt om stamcellsforskning. I dag botar vi 7 av 10, säger Olle Ringdén.

 

Finna lugn och ro

Han minns fortfarande den där septemberdagen 1993 när röda mattan rullades ut och Prinsessan Christina klippte bandet till Nordens första Ronald McDonald Hus i Huddinge. 25 år senare finns i dag Hus även i Lund, Linköping, Göteborg och Uppsala. Och bevisen blir hela tiden fler på hur läkande det faktiskt är för hela familjen att finna lugn och ro, men också att vara nära den yppersta läkarexpertisen.

–        Under en stamcellstransplantation kan det hända dramatiska saker, och det kan hända väldigt fort. Då gäller det att barnet kommer till en specialistavdelning där läkare och sköterskor vet exakt vad de ska göra. Att då bara vara ett par 100 meter därifrån kan vara direkt livsavgörande.

 

Så framgången ligger just i mötet mellan hemkänslan och närheten till expertisen?

–        Exakt. Sedan är just Huddinge en perfekt plats med sitt läge mellan sjukhuset och Ronald McDonald Huset. För barnen är sjukhuset så förenat med cellgifter och illamående att många börjar kräkas bara de ser sjukhuset. Här finns istället en fin kulle i sluttande söderläge och en lekplats. För själva tillfrisknandet är det här enormt viktigt, och det gäller hela familjen. För vad kan vara mer stressande för en förälder än att ha ett dödssjukt barn?

Artikeln är skriven av Expressen/Bonnier Lars Collin.