SuperNoelia och livet på Ronald McDonald Hus i Uppsala

SuperNoelia och livet på Ronald McDonald Hus i Uppsala

barnfamilj

Idag åker Noelia, tre år, hem till Stockholm med mamma och pappa efter fyra veckor på Ronald McDonald Hus i Uppsala. SuperNoelia är en härlig tjej med mycket energi och glädje och vi kommer sakna hennes stämma när hon rusar in i Huset efter strålningen och ropar:
– Hej Lotta*!

Noelia har strålbehandlats på Skandionkliniken (eller ”prickiga Huset” som Noelia har döpt om Skandionkliniken till under dessa veckor). Hon har sövts varje vardag och det har varit 32 behandlingar totalt. Hon har även strålbehandlats i Stockholm innan det blev Uppsala.

Noelias historia
I augusti 2015 är familjen på ett rutinbesök hos läkaren med tvååringen Noelia. Det är då deras tillvaro ställs på ända: de kommer därifrån med vetskapen om att Noelia har en stor tumör i hjärnan och måste opereras omgående. Noelia klarar den första operationen trots överhängande risk att bli förlamad i ena sidan av kroppen. Glädjen är stor, men kortvarig. Efter någon månad upptäcks fem nya tumörer. En ny riskabel operation genomförs, och Noelia klarar även av denna. För att få stopp på cancern inleds nu en omfattande cellgiftsbehandling så kraftig att den kommer ta Noelia till dödens rand. Enbart med hjälp av stamcellstransplantationer och en vilja att leva överlever Noelia och testerna visar att tumörerna är borta. De följande månaderna visar alla tester att tumörerna fortsatt lyser med sin frånvaro, och tillslut kan Noelias pappa lite smått återgå till att jobba och Noelias mamma har kommit in på en vidareutbildning. Noelia själv ska börja på förskolan, igen, och mår riktigt bra.

Livet på Ronald McDonald Hus
Här skulle historien om Noelia ha slutat. Det gör den inte. På en rutinkontroll i augusti 2016 händer det som inte får hända: Noelia har tio nya tumörer och måste opereras omedelbart. Kampen går alltså vidare och SuperNoelia har precis klarat den tredje stora operationen. Likaså strålbehandlingarna i Uppsala och Stockholm.

– Att bo på Ronald McDonald hus är jätteskönt, en hemlik miljö och vi säger: ”Nu ska vi gå hem till Ronald.” Närheten till andra familjer betyder mycket då man möter andra som också är i en utsatt situation. Det underlättar vardagen och man hittar även andra föräldrar att prata med och barnet hittar en kompis att leka med. Här har man ett eget rum och kan välja att vara social eller stänga om sig, säger Charlotte.

– När jag kom hit första gången var jag ledsen, men nu är jag glad, säger Noelia.

barn

Lyssna på Noelia och hennes föräldrar Charlotte och Marcus när de besökte Nyhetsmorgon i TV4.
http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=3411579

*Lotta Sterning, Verksamhetschef Ronald McDonald Hus i Uppsala.