Jennifer 4 år berättar om sin sjuka lillebror

Jennifer 4 år berättar om sin sjuka lillebror

flicka och pojke

FOTO: PRIVAT FOTO AV FAMILJEN.

 

När min lillebror Elias föddes (15/11-17) mådde han inte så bra. Han och mamma fick bo på andra barnavdelningen, den innanför dörren (neo) på Östersunds sjukhus. Jag och pappa var hos dem varje dag. Första gången jag träffade Elias blev jag lite rädd, han hade slangar och han åt med näsan. Det talade jag om för kompisarna på dagis. Sedan sa mamma att han snart skulle få åka hem. När han kom hem fick mamma och pappa turas om att sitta med honom, eftersom han hade svårt att andas och kunde sluta av sig själv. Då fick de putta på honom så han vaknade. När mamma fyllde år (13/2-18) så hade vi åkt till sjukhuset igen dagen innan. Vi hade varit där många gånger. Elias hade eget rum som vi kunde bo i när han blev sjuk. Fast jag, mamma och pappa fick inte sova, utan vi fick eget rum. Tjejerna (barnsköterskor) måste vara med Elias hela tiden för han har mask i ansiktet (cpap).

En natt när jag och mamma sov hemma ringde pappa mitt i natten och grinade och sa att brorsan inte kunde andas själv. Mamma och jag åkte till sjukhuset. Mamma och Elias fick flyga med ambulansen till Stockholm. Där fick Elias vara hos Pippis mamma (NKS/Astrid Lindgrens barnsjukhus). Jag, mamma och pappa fick bo långt ifrån. Det var tråkigt på familjevåningen (GKS) för jag kunde inte leka. Efter några veckor skulle Elias åka till Göteborg för operation av sitt huvud. Där fick jag, mamma och pappa bo på Ronald McDonald Huset i Göteborg. Jag var jätteglad. Det fanns massa leksaker, jag kunde leka när mamma lagade mat. Jag fick en tröja av en tjej som jobbar där. Det fanns en stor gård med leksaker. När det var dags att återvända till Stockholm så ville jag inte. Jag ville ta med Huset. Det var så fint.

6 månader senare skulle vi återigen komma till Göteborg. Då fick vi som en hel familj bo tillsammans i Ronald McDonald Huset. Jag var jätteglad, jag visade Elias alla leksaker. Elias bara skrattade. Mamma sa till Elias assistent att hon var glad för det skulle komma några snälla tanter och laga mat på kvällen (husmiddag). Mamma grät för de knivade i Elias huvud på sjukhuset. Jag tyckte tanterna på Huset var jättesnälla som lagde mat så mamma kunde vara hos Elias. Det var god mat.

Jag är arg för att min lillebror är sjuk men jag tycker om att åka till Göteborg för då kan jag leka med honom fast han är sjuk och måste vara på sjukhuset. Jag hoppas Ronald McDonald Hus bygger ett nytt Hus så han bor i Stockholm också hos Pippi (NKS) så det blir roligt att åka dit också. Mamma säger att vi måste bo länge på sjukhuset, tills Elias är frisk. Jag tycker om att berätta om Huset på dagis eftersom jag har en kompis där som också är sjuk. Hon bor i Huset i andra Stockholm (Huddinge) då kan vi berätta tillsammans för alla våra kompisar.

Mamma och pappa säger att de är glada att det finns Ronald McDonald Hus där vi får bo tillsammans. Allt är bättre då. Tack för att ni hjälper oss när min lillebror är sjuk.

Jennifer 4 år