Familjen Eklund

Familjen Eklund

“Trygghet. Det är vad huset står för i vår familj.”
Familjen Eklund bor i vanliga fall i Frödinge och bodde på Ronald McDonald Hus i Linköping mellan december 2013 till juni 2016.

Jag, mamma Jenny, sov på sjukhuset tillsammans med vår son Joakim. Pappa Jonas sov på ”pappas hotell”, som Joakim kallar huset. Det kändes väldigt tryggt för både Joakim och mig att veta att pappa fanns bara några minuter från oss om det skulle hända något. Jonas kunde komma upp till sjukhuset direkt på morgonen, äta frukost med oss och vara med på ronden för att träffa läkarna. Han kunde vara hos oss hela dagen och behövde inte tänka på någon lång bilfärd hemåt på kvällen utan kunde gå till huset senare när Joakim hade somnat.

När vi hade perioder med korta behandlingar flera dagar i följd kunde hela familjen bo på Ronald McDonald Hus. Joakim tyckte att det nästan kändes som hemma när vi bodde där, det var lugnt och skönt och vi hade ett eget sovrum och ett kök så att vi kunde laga mat. Att vi delade kök med andra var aldrig något problem. Dessutom var personalen omtänksam och mån om vår familjs bästa. Joakim pratade gärna med dem så fort de var i närheten. Joakim var gärna i lekrummet och byggde lego. När orken tog slut satt han i ett av de mindre tv-rummen och tittade på film. Mitt på dagen sov han alltid middag på vårt rum.

Det finns många fina minnen, stora och små. En händelse vi minns mest är när vi precis hade fikat med personalen under en av deras pauser, något som Joakim tyckte var jätteroligt för att personalen pratade och lekte med honom samtidigt som vi pratade om allt möjligt. Efter fikat hämtade en i personalen en låda, gick till uteplatsen och hämtade lite sand. Hon ställde lådan med sand framför Joakim och sa att han fick köra runt med sina arbetsfordon i sanden. Joakim älskar att leka med sin lastmaskin, traktorgrävare och dumper. Gissa om han blev glad! Det var en så enkel grej som betydde så otroligt mycket för Joakim, som då hade så ont att han inte kunde vara ute och leka.

Huset gjorde att vår familj kunde vara tillsammans så mycket som möjligt. Trygghet. Det är vad Ronald McDonald Hus står för i vår familj.

Från familjen Eklund
Mamma Jenny, pappa Jonas, Joakim 6 år.

familj i soffa