Rekordstor testamenterad gåva till Ronald McDonald Barnfond.

Iréne Lederhausen

Iréne Lederhausen

1990 grundade Iréne och Paul Lederhausen Ronald McDonald Barnfond. Iréne avled efter en längre tids sjukdom, i augusti förra året. Nu har stiftelsen fått en testamenterad gåva på dryga 3,3 miljoner kronor.  

Irené och Paul Lederhausens dotter, Erica, föddes med sjukdomen cystisk fibros. Erica avled tragiskt 1976, bara 16 år gammal. Behandlingsperioderna på sjukhuset var en mardröm för både Erica och familjen eftersom de inte fick vara tillsammans och vara det stöd Erica behövde. Med bakgrund av detta ville Paul och Irené hjälpa andra föräldrar med svårt sjuka barn genom att grunda Ronald McDonald Barnfond 1990, tre år senare byggdes det första Ronald McDonald Huset i Sverige.

–        När ett barn blir sjukt blir hela familjen sjuk. Svåra sjukdomar påverkar hela systemet – familj, vänner, alla. Vi hade själva välkomnat ett familjeboende som Ronald McDonald Hus när min syster var sjuk, säger Mats Lederhausen. Familjen, nära och kära är en grundläggande trygghet som är extremt viktig när livet sätts på paus när man drabbas av en svår sjukdom.


Mats Lederhausen är mycket aktiv inom Ronald McDonald House Charities, den globala moderorganisationen som Ronald McDonald Barnfond är en del av.

–        Ronald McDonald Hus är en idé som verkligen fungerar. Att familjer kan vara tillsammans under en extremt tuff tid i livet, är ovärderligt och kan vara helt avgörande för hur familjen klarar av den hårda prövning de går igenom när ett barn blir mycket svårt sjuk och är i behov av specialistvård. Jag är väldigt stolt över vad vi åstadkommit i Sverige med Ronald McDonald Barnfond och alla Ronald McDonald Hus som hittills byggts. Och för mig finns förstås en extra personlig del som handlar mycket om min mamma, fortsätter Mats.

 

–        Det som Iréne och Paul Lederhausen lade grunden för är helt enastående, och för alla familjer – helt ovärderligt! Gåvan är den största testamenterade gåvan vi någonsin fått och betyder enormt mycket. Pengarna kommer att göra stor skillnad, så att ännu fler familjer kan få vara tillsammans i en ombonad miljö och samtidigt ha nära till sjukhuset, säger Hanna Sandels, Generalsekreterare Ronald McDonald Barnfond.