Artikel i ST: Leonels liv räddades av en spansk donator

Foto: Familjens foto på Leonel

Foto: Familjens foto på Leonel

I en artikel i Sundsvalls Tidning den 24 juli, kan man läsa om lilla Leonel, som bott på Ronald McDonald Hus i Huddinge.  Leonel var ständigt sjuk de första månaderna i livet. Vid åtta månaders ålder slutade han äta, dricka och kissa. Efter flera läkarbesök konstaterades det att han hade lunginflammation och en svampinfektion i lungorna. Leonel var bara åtta månader gammal när han diagnostiserades med sjukdomen SCID, som innebär att immunsystemet är mycket dåligt eller inte alls fungerande. Enda botemedlet är stamcellstransplantation. I november 2017 hittade läkarna en 24 årig donator i Barcelona.

Ronald McDonald Huset i Huddinge blev som ett hem för familjen under halvåret de fick spendera i Stockholm.

– Det är väldigt hemtrevlig. Det finns lekrum, kök där man kan laga mat och egna kylar. Det var skönt att bo där för det kändes viktigt att få komma bort från sjukhuset då och då. Jag fick aldrig någon negativ känsla där, även fast livet var svårt. – Det var skönt att få kontakt med andra föräldrar som var i liknande situationer. När vi var där träffade vi folk med samma problem, säger mamma Moa Nygård.

Leonel har fortfarande ett dåligt immunförsvar men han är mycket piggare och i början av nästa år kommer han troligtvis kunna börja förskolan.

Citat och delar av artikeln är är tagna från Sundsvalls Tidning. Läs den fullständiga artikeln i ST här: (artikeln är låst) :